Denkrichting 5: Een groene en klimaatadaptieve openbare ruimte

232 keer bekeken 6 comments

In 2040 heeft de binnenstad zich aangepast aan de verandering in klimaat. De binnenstad is groener, warmt minder op en regenwater wordt grotendeels vastgehouden en gebruikt.

Overtollig water wordt afgevoerd. De binnenstad heeft het bestaande warmtenet uitgebreid en er wordt energie gewonnen via zonnepanelen en aardwarmte.

Wat betekenen vergroenen, watermanagement en verandering van energiebronnen (bijv. zonnepanelen; warmte-koudeopslag; warmtenet) van de binnenstad? Wat zijn doorbraakacties om die veranderingen daadwerkelijk vorm te geven?

Wil je jouw mening hierover geven? Reageer onderaan deze pagina!


Ik wil graag verder praten over deze denkrichting tijdens een online groepsgesprek. Klik HIER voor je aanmelding.

Images

Comment

Twitter

6  Comments

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Anoniem June 25, 2020

Hebben jullie de B1 controle gedaan: klimaatadaptief is geen B1 niveau.

Hartelijke groet,

Helena Turkenburg, schrijfcoach Direct Duidelijk

Nienke July 05, 2020

Het warmteverschil met buiten de stad of zelfs omliggende wijken is zeker voelbaar! Er zijn nog veel kansen voor aanpassingen op het gebied van groen/klimaat. Eigenlijk zou je bijvoorbeeld vanaf de Dom alle platte daken groen begroeid willen zien. Er zijn nog gevels die geschikt zijn voor gevelgroen. Er is ruimte, ook op daken, voor voorzieningen voor bijen, vlinders, vogels, etc, doorvliegroutes etc. Niet alleen tegen hitte stress, maar ook voor algemeen welbevinden, afvang fijnstof, geluiddemping.. investeren hierin zou geweldig zijn. In samenwerking met bewoners, om verder te komen dan (saai) gemeentegroen.

Jelmer July 10, 2020

Misschien interessant om ook hier op aan te haken? https://www.nmu.nl/duurzamedaken/

anna July 13, 2020

Klinkt geweldig,meer groen, meer tuinen, allemaal een sedum dak, maar dan mag je de wooncorporaties erbij betrekken, want die gaan dat echt niet doen. Die zadelen je bv nog steeds een geiser van meer dan 15 jaar oud, laat staan dat ze wat aan de daken gaan doen. 

 

Marietje van Winter July 14, 2020

Wij moeten van de fossiele brandstof af en verzinnen daarom manieren om onze huizen te isoleren met groene labels en warmtepompen, maar ik ben bang dat we onze gezondheid daarmee beschadigen. Voor de corona pandemie bleek toch juist het ventileren van de huizen essentieel, dus geen isolatie.  Met onze stijgende temperatuur dreigt onze bodem te verdrogen. Een groene openbare ruimte is prachtig maar moet wel zijn aangepast aan die temperatuurverandering. Er zullen meer tuiniers nodig zijn om het openbare groen te onderhouden.

Daniel Cross July 15, 2020

Besten,

en dat in de week dat de Gemeente besluit met Gasprom in zee te gaan. Fijn immoreel en kortzichtig. Dus dezelfde gemeente moeten we vertrouwen als het gaat om vergroening/verduurzaming van de binnenstad?  We zullen zien... 

Natuurlijk is iedereen hier volledig voor. Dat is logisch. Maar hoe dit te financieren? Wederom denk ik dat je commerciële partijen moet verplichten mee te doen, anders geen vergunning. Projectontwikkelaars, horeca-ondernemingen, je kunt ze de vraag stellen 'what you can do for your city...'. Een club als Hoog Catherijne mag elk decennium 50.000m2 bijbouwen, ongestraft. Dat moet dus afgelopen zijn, daar moeten duurzame tegenprestaties aan gekoppeld worden. Het hele winkelgebied is zo goed als boomloos. Een schande. Zorg ervoor dat elk bouwproject groene/duurzame verplichtingen krijgt. Groen is perfect tegen oververhitting/geluid, goed als isolatie en luchtkwaliteit, goed voor vogels en bijen en voor het comfort van bewoners en gasten. Zorg voor eenvoudige subsidie-trajecten zodat bewoners én ondernemers gemakkelijk mee kunnen werken aan vergroening van straten, gevels en daken. Stel regentonnen gratis beschikbaar en loof prijzen uit voor de beste ideeën etc. Maak er een gezamenlijk feest van.

 

met groeten,

Daniel Cross

PS

Catherijne delendum est

Cookie settings